söndag 17 april 2011

Syvägledning liten väska

Okej, nu ska jag försöka få till det här! Börjar lite nu så ni kan börja med väskan och få den klar till påsk, om ni nu vill ha den till det. Försöker göra beskrivningen så utförlig som möjligt och hoppas på så sätt att även nybörjare ska kunna sy en!


Jag räknar med att ni först följt instruktioner och sytt broderiet tidigare inlägg http://quiltpw.blogspot.com/2011/04/handbroderi-pask-give-away.html

1. Renskär broderiet till 5 x 5 inch

2. Skär 47 st 2 inch kvadrater av så många olika tyger som möjligt. Jag dök ner i resthögen för detta projekt.
Sy ihop 5 styckna kvadrater till en hel radda (undvik att få samma tyger intill varandra) upprepa så du har 7 styckna raddor á fem kvadrater. Sy ihop resterande till rader om tre. Pressa sömmar mot samma håll radvis.

Sy sedan ihop fem av dem med fem kvadrater till baksidan. Vänd varannan rad så sömmarna hamnar åt olika håll och det är enklare att få sömmarna att mötas. Pressa sömmar mot valfritt håll.

Sy ihop två av dem med 3 st kvadrater till botten. Vänd den ena av dem så sömmarna hamnar åt olika håll och det är enklare att få sömmarna att mötas. Pressa sömmar mot valfritt håll.

Sy på de sista två med 3 st kvadrater på motsatta sidor om handbroderi. Pressa sömmar mot broderi på en sida och mot kvadrater på andra.

Sy slutligen på de kvarvarande två med 5 i rad upptill och nedtill om broderi. Pressa sömmar mot valfritt håll.

Slutligen syr du dem till en hel ytterdel. Pressa sömmar på båda sidor mot bottendel (3 kvadrater i rad).

3. Lägg ihop ytterdelen med tunnare vadd, typ vlieseline eller tunn bordsvadd. Klipp vadden något större runtom, fäst lagren och quilta på valfritt sätt. Klipp bort överflödig vadd.

4. Placera ytterdelen på fodertyget och skär ut foderdelen efter ytterdelen.


... Nu måste jag laga middag, men uppdaterar detta inlägg senare med fortsättning :-)

Här kommer fortsättningen nu

5. Skär till remsor för handtag. Mina mått på handtag blev 2 st 3 x 12 inch, ändra gärna om du vill ha annan bredd eller längd! 
Sy ihop remsorna var för sig, avig mot avig på längden, vänd remsorna. Klipp/skär tunnare vadd som fyllning 2 st 1,25 x 12 inch (i mitt fall). Trä in vadden jämt i remsorna och quilta ihop lagren, kanske med någon raksöm på längden?  
Tips! har du inte ett vändverktyg, skaffa ett! Syandet blir mkt enklare och roligare med dem.   

6. Om du vill ha något dekorativt band på väskan syr du på den nu, tänk på att kanten kommer upptill (så du inte döljer bandet) 
Upprepa på motsatta sidan av ytterdelen.

7. Placera och sy fast handtagen med mindre än 1/4 inch. Upprepa på motsatta sidan.

8. Sy ihop.
Vik ihop ytterdelen räta mot räta och sy igen sidorna med 1/4 inch sömsmån. Passa så du inte syr i handtagen som är invikta inuti!


Vik ihop de osydda hörnen och sy igen med 1/4 inch sömsmån.
Gör samma lika med foderdelen, men öka sömsmånen något snäpp för bättre passform inuti ytterpåsen.

Vänd ytterpåsen och lägg i innerpåsen i den, avig mot avig. Nåla ihop dem runtom öppningen och sy ihop med mindre än 1/4 inch sömsmån.

9. Sy kantning runt öppningen. Vet du inte hur kantning sys? Här finns en beskrivning på hur man gör det på en quilt, tillvägagångssättet är det samma. Skillnaden är givetvis att inga hörn sys.

Jag ville att mina handtag skulle "gå uppåt" och sydde därför fast dem med några stygn för hand baktill och fast i kantningens kant.

Slå i en öljett på var sida upptill, trä igenom en snodd som du sedan sätter ändstoppar på. Alternativt syr du en sleif eller dylikt att stänga till den med.

Nu tror jag att jag fått med allt... är något ändå otydligt eller konstigt kan du maila mig 

GLAD PÅSK! 

3 kommentarer:

 1. Tusen tack Päivi för jättesöt väska. Jag vet en som blir glad, Tindra barnbarnet.
  Önskar dig med familj Glad Påsk
  Kram Rose-Marie

  SvaraRadera
 2. Tack snälla för det söta väskmönstret och broderiet. Glad Påsk! Kram Lillemor

  SvaraRadera
 3. tussen tack för den söta väskmönstret.

  Önskar dig med familj Glad Påsk.

  Kram Maggan.

  SvaraRadera